Activiteiten

Binnen Vinea Cura kunnen cliënten ieder op hun eigen niveau en naar eigen behoefte participeren in de verschillende mogelijkheden die het bedrijf te bieden heeft. Hieronder een greep uit het gevarieerde aanbod aan activiteiten.

De wijngaard speelt uiteraard een grote rol bij Vinea Cura. Er zijn gedurende het seizoen allerlei verschillende werkzaamheden die hierin verricht kunnen worden. Denk daarbij aan de wintersnoei; het inbinden van de scheuten in het voorjaar; het stampoetsen, ontbladeren, dieven, onkruid wieden en tros dunnen in de zomer en uiteraard de oogst in het najaar. De oogst die in september en oktober plaatsvindt is het hoogtepunt van het druivenseizoen!

Naast de wijngaard zijn er ook verschillende boerderijdieren aanwezig die iedere dag hun verzorging en aandacht nodig hebben. Hierbij hoort het voeren van de dieren, de voorbereidingen die hiervoor nodig zijn (afwegen van voer, snipperen van wortels) en het schoonmaken van de hokken en de wei. Een knuffel of borstelbeurt op zijn tijd wordt ook zeer gewaardeerd.

Op het sfeervolle terras kunnen gasten in het seizoen terecht voor een drankje en een hapje. Het bedienen van deze gasten hoort ook bij de taken die uitgevoerd kunnen worden. Naast het bedienen kunnen er ook bestellingen klaargemaakt worden in de keuken.

Het is mogelijk om bij Vinea Cura een wijnproeverij of ander arrangement te bespreken. Als dit op doordeweekse dagen overdag plaatsvindt, kan er door cliënten geholpen worden met de bediening en met de voorbereidingen (zowel in de keuken als met het dekken van de tafels etc.).

In de streekwinkel worden onder andere huisgemaakte confitures, diverse soorten gebak en soepen verkocht. Om deze producten te maken moet er veel gesnipperd, gekookt, gebakken, geweckt en verpakt worden.

De cliënten krijgen iedere dag een lunch aangeboden van Vinea Cura. Het bereiden van deze lunch is een behoorlijk werk, waar hulp welkom bij is. Zo wordt er iedere dag soep gemaakt (liefst van groenten uit eigen tuin) en voor iedereen boterhammen gesmeerd.

In de moestuin worden allerlei groenten en kruiden geteeld. Deze worden gebruikt voor de dagelijkse lunch, voor producten die op het terras geserveerd worden en voor producten in de streekwinkel. Er komen veel verschillende werkzaamheden kijken bij een moestuin, zoals het teelplan maken, inzaaien en poten van gewassen, oppotten van planten in de kas, snoeien, onkruidvrij maken, water geven en uiteraard het oogsten van de rijpe groenten.

Een mooie buitenactiviteit die onafhankelijk van het weer plaats kan vinden is het kloven van haardhout. Als het regent kan de machine onder het afdak neergezet worden en kan er toch nog buiten gewerkt worden. Het kloven gebeurt op een veilige machine die met twee handen bediend moet worden en die het hout rustig splijt. Als het gekloofde hout droog genoeg is voor de verkoop kan het bij klanten aan huis bezorgt worden. Het laden van de aanhanger en meegaan op een rit kan een leuke afwisseling zijn op het dagelijkse werk.

De verschillende houten producten die gemaakt worden brengen veel werk met zich mee. Bij het maken van onder andere wijnkisten, serveerplanken, kinderstoeltjes en vogelhuisjes worden de afkortzaag, figuurzaag, vlak- en vandiktebank, kolomboormachine, schuurmachine en een aantal handgereedschappen gebruikt. Er kan door meerdere mensen tegelijk gewerkt worden aan een serie producten, waardoor er een echt teamgevoel ontstaat als er een grote opdracht afgerond is.

Naast de huisgemaakte etenswaren zijn er in de streekwinkel ook sfeervolle producten te koop die zelf gemaakt zijn. Waxinelichthouders, kransen en andere interieuraccessoires zijn slechts enkele voorbeelden. Aan de meeste van deze producten kan rustig binnen gewerkt worden. Als het buiten koud is, is het knutselen voor de kachel een prettige bezigheid.

Het is bij Vinea Cura belangrijk dat niet alleen de wijngaard, maar ook de rest van het terrein er verzorgd uit ziet. Het maaien van het gras, snoeien van de heg, opruimen van blad en verschillende kluswerkzaamheden in en rondom het gebouw zorgen ervoor dat er altijd wel iets te doen is en dat iedereen trots kan zijn op zijn werkplek.